Намерете ни: facebook магазин Вълшебство
телефон за връзка0888 420 407
Помогнете на детето да опознае кухнята, за да започне да се храни

Помогнете на детето да опознае кухнята, за да започне да се храни

Малките деца често не искат да ядат, а ние ви даваме няколко идеи, в които да превърнете готвенето и храненето в игра. Ако е до вас, докато приготвяте храната, има по-голяма вероятност, че ще иска да я изяде след това.

 

Прекарвайте повече време в кухнята

Винаги взимайте детето с вас, докато готвите или просто стойте повече в кухнята, за да свикне с мисълта, че това не е страшната стая, в която го карат да яде нежелани от него неща.  Изчакайте всички членове на семейството да се приберат, изключете телевизора и прекарайте малко време като семейство, докато пиете нещо или хапвате лека закуска преди вечерята.

Потанцувайте.

Музиката може да даде съвсем различен нюанс на вашата кухня. Независимо от музиката, детето ще откликне на нея. Един ден може да е известна песен от новия анимационен филм, на следващия ден валс или нещо по-модерно. Пейте с детето си  и танцувайте с него. Така няма да усети, кога го е привлякло следващото приготвено ядене.

Накарайте децата да си омърсят ръцете

Накарайте децата да вършат нещо малко, докато сте в кухнята, така че не се притеснявайте да експериментирате. Нека ви помогне за някои малки неща - да късат листата на салатите или да изплакнат зеленчуците и плодовете в купа с вода на масата. За тях всичко е игра. Може да ги включите в правене на графика за ястията в седмицата, за да се знае какво трябва да се купи и какво ще търсите на следващия ден в супермаркета. Така детето ще има по-голямо желание да опита някоя нова храна и да изяде здравословната храна от чинията си.

Докато играят, вие работете

Разбира се, ще има деца, които няма да желаят да ви помогнат в приготвянето на храната, ако и вашият случай е такъв, не се обезкуражавайте. То може да прави различни дейности на пода, далеч от печката, докато вие режете, варите и подправяте ястията си. Може да сложите някакво кошче с играчки и дейности, които детето да вземе, докато вие сте в кухнята. Може да оцветява или лепи стикери, да реди кубчета или му дайте пластмасови купички, които детето може да ползва като барабани. При тези случаи детето е в кухнята и това е най-важното.